Видатний поет, драматург, прозаїк, громадський та політичний діяч, фольклорист, етнограф, живописець, гравер… І так можна продовжувати перелік довго, але вже зрозуміло, що мова йде про нашого величного Тараса Григоровича Шевченка. Вся країна відзначає 200-річчя з дня народження Великого Кобзаря.

/Files/images/ШТГ23.JPG/Files/images/ШТГ24.JPG
Так з 03. 03. 2014 по 11.03.2014 у Вільшанській ЗШ пройшов тиждень української мови та літератури, присвяченого 200-річчю з дня народження Т. Г. Шевченка. Розпочався тиждень загальношкільною виставкою учнівських стінгазет та малюнків до творів Т. Шевченка.

/Files/images/ШТГ29.JPG/Files/images/ШТГ32.JPG
03. 03.2014. р. для учнів 6-х класів було проведено свято «Подивіться на рай тихий, на свою країну, полюбіте щирим серцем свою Україну…». Активними учасниками свята стали Іл’їна А., Бражник Б., Лук’янчук А. Під час свята учні показали інсценізацію про дитячі роки Т. Шевченка, про наймитування Тараса. Учні більше дізналися про життя і боротьбу Т. Шевченка за волю, провели заочну екскурсію до музею Кобзаря, прочитали поезії цього відомого поета.

04. 03.2014. р. під керівництвом вчителя Шевченко Н. Г. пройшло свято «Т. Г. Шевченко – співець краси рідного краю». Ведучі свята Мовчан А. та Ісаєнко В. провели присутніх стежками Черкащини, розглянули малюнки, прослухали вірші, побачили красу рідної України, Дніпра, послухали пісні у виконанні Істоміної А., Таряник К., Чебітько К., читали уривки із поеми «Катерина» та інші поезії.

/Files/images/ШТГ28.JPG/Files/images/ШТГ27.JPG /Files/images/ШТГ31.JPG
05. 03.2014. р. вчитель Радченко Л. М. для учнів 7-х класів провела гру «Щасливий випадок», де учні згадали основні події із життя Великого Кобзаря. Переможцями гри стали Кравцова А., Іванченко Л., Шкандрет В., Романенко К., Луценко А.

06. 03.2014. р. під керівництвом вч. Стадник Н. О. та Радченко Л. М. із учнями 9-х класів проведено літературну вікторину, присвячену життю і творчості Т. Шевченка. Учні пригадали основні етапи життя великого сина України, його найвизначніші твори. Переможцями вікторини стали Марусич А., Курилко М., Жук К. Після цього учні переглянули кінофільм про Великого Кобзаря, вшанування його пам’яті у всьому світі. В цей же день вчитель Курилко В. М. у 8-х класах провела конкурс знавців творчості Т. Шевченка. Переможцями конкурсу стали Карпенко К., Мовчан А, Сіленко М.

/Files/images/ШТГ21.JPG/Files/images/ШТГ22.JPG
07. 03.2014. р. у 10-11 класах під керівництвом вчителя Стадник Н. О. пройшла учнівська конференція «Духовна спадщина Кобзаря», присвячена 200-літтю з дня народження Т. Г. Шевченка. Усі учні приймали активну участь у підготовці і проведенні конференції. Манжак Б. створив цікаву презентацію про життя і творчість Т. Шевченка. Дементьєва В. виступила із повідомленням про цікаві факти із життя Шевченка. Корінько А. розповіла про твори Шевченка, які були покладені на музику. Яковенко Т. та Зубенко В. розповіли про Шевченка-художника, показали репродукції картин майстра. Продовженням цього заходу стала поїздка учнів цих класів у театр і перегляд п’єси Т. Шевченка «Назар Стодоля».

/Files/images/ШТГ30.JPG/Files/images/ШТГ25.JPG/Files/images/ШТГ26.JPG
На завершення Шевченківського тижня вчителями Федьо Н. І. та Радченко Л. М. було проведено літературний вечір «Не судилось», на якому учні познайомилися ще з однією сторінкою життєвої долі Кобзаря – його особистим життям. Із вступним словом до присутніх звернулася Федьо Надія Іванівна, яка сказала, що ми звикли, що Шевченко – поет, художник, борець, але він був просто людиною, яка теж хотіла мати сімейний затишок, кохання, але все це не судилося йому. Учні дізналися про перше кохання малого Тараса – сусідку Оксану Коваленко, яка залишила помітний слід у душі малого сироти, про пізніші захоплення і розчарування поета. Діти переконалися, що доля дарувала йому багато випробувань, але сімейного щастя Тарас Григорович так і не зазнав, хоча про це дуже мріяв. Ведучі вечора Кравцова А. та Шкандрет В. розповіли про улюблених жінок Шевченка: Ганну Зекревську, Варвару Рєпніну, Агату Ускову, Ликеру Полусмакову і «познайомили» із ними. Прекрасним було виконання учнями ролей Тарасика і Оксани (Іващенко М. та Дудуш А.), які розіграли сценку. На святі лунали вірші у виконанні учнів Луценко А., Гущі Я., Кириченко А., Бікматової А. та пісні Т. Шевченка «Думи мої, думи..» та «Тополя», у виконанні шкільного хору, під керівництвом Гарбуз О. П. Завершився вечір запаленням свічок пам’яті людині, чиє життя стало подвигом. Так було перегорнуто ще одну сторінку Шевченківського тижня.

/Files/images/ШТГ6.JPG/Files/images/ШТГ5.JPG/Files/images/ШТГ7.JPG/Files/images/ШТГ8.JPG/Files/images/ШТГ4.JPG/Files/images/ШТГ3.JPG/Files/images/ШТГ2.JPG/Files/images/ШТГ10.JPG/Files/images/ШТГ1.JPG
Але на цьому вшанування пам’яті Т. Шевченка не закінчується.
Він зорею сіяє в прийдешнім віку
Сходить хлібом духовним на яр-рушнику,
У розкриллі зелених і заобрійних трас
Височіє над світом великий Тарас.

Такими словами розпочалося свято Шевченкової пісні, де вшановували пам'ять видатного сина українського народу Т.Г. Шевченка, геніального поета, художника, полум'яного борця за свободу і щастя народу (пісенний марафон проведений під керівництвом вч. Євсеєнко Н. В. Та Гарбуз О. П, на якому учні 1-11 класів виконали пісні на слова Т. Шевченка).
Ми пам’ятаємо і шануємо генія українського слова, вивчаючи його твори, виконуючи його заповіти. Нетлінна пам’ять про Тараса Григоровича – це пісні на його вірші, які стали народними.

/Files/images/ШТГ17.JPG/Files/images/ШТГ11.JPG/Files/images/ШТГ16.JPG/Files/images/ШТГ14.JPG/Files/images/ШТГ18.JPG
Також протягом березня у шкільній бібліотеці учні нашої школи переглянули кінофільм про життєвий шлях Т.Г.Шевченка, заслухали з особливою увагою розповідь про творчий шлях генія, продекламували вірші поета й ознайомилися з книжковою виставкою «На вічнім шляху до Шевченка», які підготувала бібліотекар школи Сікун О.В. та протягом всього року діти мають змогу вибрати собі книги до смаку про життя й творчість Великого Кобзаря, збірки його поетичних, драматичних та прозаїчних творів.

Зростає покоління молоде,
Нові вогні горять на небокраї,
Та в далеч з наймолодшими іде
Пророк зорі, що землю всю осяє.

У росяні вінки заплетені суцвіття
До ніг тобі, титане, кладемо,
Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття,
Тебе сучасником звемо.

Він залишив по собі пам’ять, залишив те, що не вмирає – це його твори, його художні полотна, свою любов до України й українського народу. Тому й пам’ятаємо його, шануємо і шануватимемо доти, доки житиме Україна.

Кiлькiсть переглядiв: 401